Tagged: Свети Порфириј Капсокаливиски

Житие на новопрославениот светител Порфириј Капсокаливиски

(1906-2.12.1991) Старецот Порфириј е роден во 1906 година во Свети Јован Каристијски, на Евија. Неговото световно име е Евангелос. Во училиште одеше само две години. Болеста на учителот и сиромаштијата на семејството го принудија...