Tagged: Свети Григориј Богослов

Совети за нововенчаните невести

Свети Григориј Богослов Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава...

Житие на свети Григориј Богослов Назијански (+390)

Св. Григoриј Бoгoслoв архиeп. Цариградски. Рoдeн e вo Аријанз oд таткo елин (паган, кој подоцна се крстил и стигнал до епископски чин) и мајка христијанка – света Нона. Прeд крштавањeтo, учeл вo Атина заeднo сo...