Tagged: Свети Амвросиј Милански

„ТЕБЕ, БОЖЕ, ТЕ ФАЛИМЕ“

Тебе, Боже, Те фалиме, Тебе, Господи, Те исповедаме, Тебе Предвечниот Отец сета земја Те велича; Тебе (те фалат) сите ангели, Тебе – небесата и сите сили, Тебе – херувимите и серафимите Непрестајно Ти извикуваат:...

Свети Амвросиј, епископ Медиолански (Милански)

Овој голем Свет отец на православната Црква од Запад беше од прочуен род; татко му беше царски намесник на Галија и Шпанија, но по вера незнабожец, а мајка му христијанка. Додека беше уште во...