Tagged: Романски светители

Светата Филотеја, дете-маченик од Романија

Светата Маченичка Филотеја потекнува од Бугарија. Родена е во Трново од прости и неписмени родители. Уште во раното детство остана без својата благочестива мајка, којашто ја имаше научено на љубов кон Бога и кон...

Свети Пајсиј Величковски

Светиот Пајсиј Величковски е роден во градот Полтава во 1722 година, во семејството на еден протоереј. Уште од рана возраст ја засакал чистотата и простодушноста, разликувајќи се во сѐ од останатите деца од иста...