Tagged: Романски духовници

Пет нешта барам од сите

Старец Теофил Парајан, слеп но просветлен На младите, особено на интелектуалците, им предлагам постојано, на исповедта, една работа која опфаќа пет точки: 1) одење на богослужби (утрена, вечерна, Литургија, акатисти); 2) домашна молитва наутро...

Житие на преподобниот архимандрит Клеопа Илие

(1912-2.12.1998) Светиот старец Клеопа е роден во селото Сулица, во областа Ботошани во Романија на 10 април 1912 година и при крштевањето дадено му е името Константин. Како што самиот раскажува, неговите родители биле...