Tagged: Рождество Христово

Рождество без Христос

Митрополит Гортиниски г. Јеремија Голем празник е Рождеството Христово, браќа христијани, голем празник е. Со овој празник се уверуваме дека може да стане реалност целта поради која сме создадени. А целта поради која дојдовме...

Слово за Рождество Христово – свети Василиј Велики

Великиот Василиј, восхитувајќи се од Рождеството Христово, ги става во устата на Богородица следниве зборови: „Како да те наречам, чудесно мое бебе? Какво смртно име да му дадам да плодот на Светиот Дух? Да...

Мудреците и даровите

Поклонението на мудреците, мудрите мажи кои не припаѓаа на опкружувањето на Исуса, ја покажува божественоста и неговата посебност: мудреците беа први претставници на јазичниците кои Му се поклонија на Исуса. Во Средниот век овие...

0

Божиќен пост

1. Втор по времетраење пост по Великата Четириесетница е божиќниот пост, познат во Грција како четириесетдневие. Тој исто така трае четириесет денови, меѓутоа не е толку строг, како што е постот во Великата Четириесетница....