Tagged: пост

Не јадеш месо, а?

Блажениот Николај Псковски и царот Иван Грозни Јуродивите (лудите) заради Христос се одликувале со ретка бестрашност. Блажениот Николај трчал низ улиците на Псков, правејќи се безумен, изобличувајќи ги кај луѓето нивните тајни гревови и...

Спростување, рачение, пост

Кога бевме деца користевме еден термин, „се спростува“, „се спростивме“, а со текот на годините префиксот „с“ отпадна па остана поимот „простува“. Поимот „спростува“ е буквален превод на грчкиот „син (с) + хоро (простор)“,...