Tagged: Патрологија

Наклеветен светител

(од житието на преподобен Ефрем Сириски)   Во клирот на Низибиската Црква имало уште еден човек исто така со име Ефрем. Плашејќи се од разобличување на својата незаконска врска со ќерката на еден од...

Житие на свети Григориј Богослов Назијански (+390)

Св. Григoриј Бoгoслoв архиeп. Цариградски. Рoдeн e вo Аријанз oд таткo елин (паган, кој подоцна се крстил и стигнал до епископски чин) и мајка христијанка – света Нона. Прeд крштавањeтo, учeл вo Атина заeднo сo...

Преподобен Макариј Египетски (295-390)

Житие   Преподобниот Макариј е роден околу 295-300 год. во едно село во Долен Египет. Татко му бил свештеник. За разлика од неговиот современик и истоимен преп. Макариј Александриски, се нарекува Египетски, а заради...

Свети Амфилохиј Икониски

Свети Амфилохиј, епископот Икониски, роден е околу 340 год. во Кесарија (или Диокесарија) во Кападокија, од татко Амфилохиј и мајка Ливија. Бил многу близок со свети Григориј Богослов (изгледа дека таткото на Амфилохиј и...