Tagged: Македонски светители

Света новомаченичка Босилка Кумановка – Пасјанска

Во Пасјане, древното српско село крај Гњилане на Косово, познато уште од средниот век, живееше, по преселувањето од кумановскиот крај во 19 век, благочестивото семејство Рајичич. Во сиромашниот дом со родителите, браќата и сестрата,...

Житие и чудеса на светиот еп. Гаврил Велички – Светогорец

Епископот Велички Гаврил (Мијалче Парнаџиев) е роден на 10 март 1926 година во Штип, од татко Методиј (подоцна со монашко име Кирил) и мајка Гора Парнаџиеви. Потекнува од благочестиво патријахално занаетчиско семејство. Основно образование,...