Tagged: Житија

Житие на свети Григориј Богослов Назијански (+390)

Св. Григoриј Бoгoслoв архиeп. Цариградски. Рoдeн e вo Аријанз oд таткo елин (паган, кој подоцна се крстил и стигнал до епископски чин) и мајка христијанка – света Нона. Прeд крштавањeтo, учeл вo Атина заeднo сo...

Света новомаченичка Босилка Кумановка – Пасјанска

Во Пасјане, древното српско село крај Гњилане на Косово, познато уште од средниот век, живееше, по преселувањето од кумановскиот крај во 19 век, благочестивото семејство Рајичич. Во сиромашниот дом со родителите, браќата и сестрата,...

Преподобен Максим Грк

Преподобниот Максим Грк (15-16 век), кој бил син на грчки чиновник во градот Арта (Албанија), добил блескаво образование. Во младоста многу патувал и изучувал јазици и науки во европските земји; престојувал во Париз, Фиренца,...

Преподобен Макариј Египетски (295-390)

Житие   Преподобниот Макариј е роден околу 295-300 год. во едно село во Долен Египет. Татко му бил свештеник. За разлика од неговиот современик и истоимен преп. Макариј Александриски, се нарекува Египетски, а заради...

Свети Атанасиј Велики

Свети Атанасиј Велики, архиепископот Александриски е толку познат, што едвај треба да се каже некој збор за него и неговата црковна, архипастирска и богословска работа. Роден е во Александрија околу 295 год. каде стекнал...

Свети Антониј Велики

Свети Антониј Велики се родил во Египет околу 254 година од благородни и богати родители, кои го воспитале во христијанската вера. На осумнаесет години тој останал без своите родители, сам со својата сестра, за...