Tagged: Божиќ

Зошто го празнуваме Соборот на Пресвета Богородица?

Според преданието на Црквата, по секој значаен настан кој се поврзува со доаѓањето на Синот Божји во светот за негово спасение, се празнува соборот во чест на личноста која има првенствена улога во тој...

Божиќно писмо

Иван Александрович Илин …Ова беше пред неколку години. Сите се подготвуваа да го празнуваат Рождеството Христово, ја китеа елката, ги подготвуваа подароците. А јас бев осамен во туѓа земја, ни семејство, ни пријател; и...

Мудреците и даровите

Поклонението на мудреците, мудрите мажи кои не припаѓаа на опкружувањето на Исуса, ја покажува божественоста и неговата посебност: мудреците беа први претставници на јазичниците кои Му се поклонија на Исуса. Во Средниот век овие...