Tagged: акатист

Да го читаме Акатистот на Пресвета Богородица!

Архимандрит Андреј Конанос Веќе реков: Секој ден да го читаме Акатистот! Секој ден да ѝ велиме на Богородица: Радувај се! Радувај се! Радувај се! Моја Богородице, да имаш радост. Те поздравуваме. Не сме неблагодарни....

Акатист на свети Наум Охридски чудотворец

Кондак 1. Избран чудотворче, и посебен на Христа угоднику, кој на сите верни им излеваш исцеление и неистечиво море од чуда, од љубов те фалиме, преподобен Науме; имајќи слобода пред Бога, од сите беди...

Благодарствен акатист – Слава на Бога за сѐ

Кондак 1 Цару на вековите, Кој во Својата десница ги држиш сите патишта на човечкиот живот со силата на Својата спасоносна Промисла; Ти благодарам за сите видливи и сокриени Твои добрини: за земскиот живот...