Патрологија

I-IV

Апостолски символи

Учењето на дванаесетте апостоли (Дидахи)

Послание на св. Ап. Варнава

Свети Климент Римски

Свети Игнатиј Богоносец

Свети Поликарп Смирненски

Свети Ерм и неговиот „Пастир“

– Врбата и лозата

– Трето видение за градењето на Црквата

Свети Папиј Јераполски

Свети Јустин Маченик и Философ

Свети Теофил Антиохиски

Послание до Диогнет

Свети Иринеј Лионски

Александриска школа

Свети Климент Александриски

Ориген

Свети Дионисиј Александриски

Сиро-палестинска школа

Јулиј Африканец

Александар Ерусалимски

Свети Серапион Антиохиски

Малоазиска школа

Свети Григориј Неокесариски

Свети Методиј Олимписки

Западни црковни писатели

Североафриканска школа

Тертулијан

Свети Кипријан Картагински

Римска школа

Свети Иполит Римски

Мураториев фрагмент

IV-V

Александријци и египтјани

Свети Александар Александриски

Свети Атанасиј Велики

Послание до монахот Амун

За книгите од Светото Писмо

Преподобен Макариј Египетски

Преподобен Макариј Александриски

Евагриј Понтиски

Свети Кирил Александриски

Дидим Александриски Слепиот

Кападокијци

Свети Василиј Велики

Свети Григориј Богослов

Свети Григориј Нисиски

Свети Амфилохиј Иконијски

Антиохијци и сиријци

Свети Евстатиј Антиохиски

Свети Мелетиј Антиохиски

Евсевиј Кесариски

Свети Кирил Ерусалимски

Свети Епифаниј Кипарски

Свети Јован Златоуст

– Им простуваш на другите?

– За молитвата

– Епитимии и причестување

– Огласително слово за Пасха

– Суетност при погребите

– Против баењето

– Зошто Христос посакал да се роди од девојка?

– Беседа за крстот, разбојникот, второто доаѓање, за молитвата за непријателите

Блажени Теодорит

Егзегети и аскети:

Свети Исидор Пелусиот

Свети Исихиј Ерусалимски

Преподобен Нил Синајски

Блажени Дијадох

Преподобен Марко Пустиник

Генадиј Цариградски

Сириска литература

Свети Јаков Афраат

Свети Ефрем Сириски

Понижување на гордоста

Смирението на Ефрем

Разговор со блудницата

Божја промисла

За љубовта

Преподобен Исаак Сириски

За духовната чистота

Сакаш ли да правиш добро? Подготви се за искушение

Западни црковни автори

Свети Илариј Пиктавијски

Осиј Кордобски

Зенон Веронски

Свети Амвросиј Медиолански

Свети Никита Ремезијански

Блажени Јероним

Блажени Августин

Галски црковни писатели

Преподобен Јован Касијан Римски

Свети Викентиј Лириншки (од островот Леринс)

Италијански црковни писатели:

Максим Турински

Свети Лав, папа Римски

V-VIII

Источни црковни писатели:

Василиј Селевкиски

Псевдо-Дионисиј Ареопагит

Јован Кесариски

Јован Скитополски

Леонтиј Византиски

Анастасиј Антиохиски

Свети Евлогиј Александриски

Ефрем Антиохиски

Историчари и агиографи:

Теодор Лектор

Евагриј Схоластик

Јован Мосх

Егзегети, канонисти и аскетски писатели:

Прокопиј од Газа

Свети Андреј Кесариски

Јован Схоластик

Свети Јован Посник

Преподобни Варсонуфиј и Јован

Преподобен Доротеј

Монах Антиох

Преподобен Јован Лествичник

Преподобен Таласиј

Свети Софрониј Ерусалимски

Преподобен Максим Исповедник

– Што означуваат петте мажи на жената самарјанка?

Преподобен Анастасиј Синајски

Модест Ерусалимски

Герман Цариградски

Свети Јован Дамаскин

Химнографи:

Преподобен Роман Слаткопевец

Преподобен Андреј Критски

Преподобен Козма Мајумски

Западни црковни писатели:

Свети Григориј Велики (Двоеслов)

Галски црковни писатели:

Презвитер Генадиј Марсилски

Фауст Рејски

Цезариј Арлески

Италијански црковни писатели:

Преподобен Бенедикт Нурсиски

Африкански и Шпански црковни писатели:

Фулгенциј од Руспе

Исидор Севилски

IX-XV

Свети Симеон Нов Богослов

Свети Григориј Палама

Свети Никола Кавасила

Свети Марко Ефески

Свети Симеон Солунски

– Исусовата молитва е за сите

– Некои прашања и одговори за монаштвото

XVI-XIX

XX

 

 

Напишете коментар