Амвон.мк Blog

Света новомаченичка Босилка Кумановка – Пасјанска

Во Пасјане, древното српско село крај Гњилане на Косово, познато уште од средниот век, живееше, по преселувањето од кумановскиот крај во 19 век, благочестивото семејство Рајичич. Во сиромашниот дом со...

Преподобен Максим Грк

Преподобниот Максим Грк (15-16 век), кој бил син на грчки чиновник во градот Арта (Албанија), добил блескаво образование. Во младоста многу патувал и изучувал јазици и науки во европските земји;...

Свети Атанасиј Велики

Свети Атанасиј Велики, архиепископот Александриски е толку познат, што едвај треба да се каже некој збор за него и неговата црковна, архипастирска и богословска работа. Роден е во Александрија околу...