Духовен живот и поуки

Душите кои во борба се мачат од страстите, се удостојуваат со поголема љубов и благодат Божја

Им простуваш на другите? – свети Јован Златоуст

Маловерие

Гревот на немолитвеноста

Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот?

Што да се прави ако немаме духовник?

Божиќен пост

За љубовта и смирението – старица Гаврилија

Зошто е потребно да одиме во црква? – митр. Иларион Алфеев

За молитвата – свети Јован Златоуст

Погледни го човекот кој сака да тера по свое – свети Силуан Атонски

Ангелоподобни подвижници

Преку ракот се полни рајот

Поуки од свети Пахомиј Хиоски

Опрелестениот отшелник

Големата љубов Божја кон човештвото

Сакаш ли да правиш добро? Подготви се за искушение – свети Исаак Сириски

За односот и проповедта помеѓу инославните – свети Силуан

Биди Христијанин и кон иноверниот

За оние коишто се во брак, децата им се и бројаница и метании

Благодат, љубов и заедничарење

Бог нема да го остави таквото милосрдие без покајание

Гревот и смирението на епископот

Патологија на осудувањето

Како да се однесуваме кон грешките на свештеникот

Духовниот живот е „заразен“

Исповед и старчество

Поука за стекнување добродетели – авва Јован Кизички

Изобличување на крајностите кај „зилотите“

Љубовта и практичната православна теологија

Три години болен во постела или три дена во пеколот?

Осудување и хулни помисли

Исусовата молитва – еп. Порфириј Јегарски

За осудувањето кое се оправдува како ревност за вистината

Што да очекуваме од своите пастири? – Илин

Заслади ги малку зборовите за Бога

Каква ти е ревноста?

За духовната чистота – свети Исаак Сириски

Умот Христов

Ревност и љубов

Трпението на светиот и праведен поп Никола Планас

Кој е, а кој не е светител – старец Јероним Егински

Понижување на гордоста

За незлобивоста и мудроста

За лагата

Подобро христов хулиган, отколку добро дете на ѓаволот

Нашиот однос кон духовникот или исповедникот

Писма за искушенијата

За што му се суди на свештеникот

Перфекционизмот – религија на новиот век

Демон проповедник

Како да оформиме православна свест?

Гуруизам и псевдостарчество

Превознесувањето или преценувањето – свети Теофан Затворник

Искушенија при воцрковување на младите

Пример за духовно расудување на старец Арсениј Спилеот

За честото Причестување – старец Пахомиј

Пастирот до креветот на болниот

Синови или слуги

Молитвено правило – игумен (митр.) Иларион Алфеев

Зошто и како треба да се чита Светото Писмо

Смирението на преп. Ефрем Сириски

За бескомпромисното следење на учењето на Светите Отци

Писмо од старец Филотеј Зервакос

Преп. Ефрем и блудницата

Карактеристики на духовникот

Божја промисла – преп. Ефрем Сириски

Чудесни исцеленија преку Исповедта и светата Причест

Божиќно писмо – Илин

Посланија за свештенството – старец Филотеј Зервакос

Како да се подготвуваме за светата Причест?

Божја промисла – преп. Ефрем Сириски

Совети до свештениците 2 дел

Не треба да се плашиме од антихристот и бр. 666 – старец Порфириј

Што подразбираме под поимот православие – св. Јован Шангајски

Што добиваме од постот? – архим. Симеон Куцас

Поправање на грешниот живот – св. Никола Планас

Разлика меѓу Божјите и човечките казни

Христе мој – старец Јероним

Совети до свештениците 1 дел

Може ли свештеникот да оди на плажа?

За светската тага – Иван А. Илин

За духовното слепило – Иван А. Илин

Послушност, слушање –  Митр. Антониј Блум

Рано наутро – Иван Илин

Отците на Црквата – Старец Пајсиј

Прва песна (молитви крај езерото)

Молитва пред секоја одлука (од житието на св. Никола Планас)

Исповеди, гл. 7 – блаж. Августин

Власта е свештено и страшно дело – митр. Јован Сничев

Почитување на пресветата Мајка Божја

На Бога моли се, но и сам бори се

Мојата вина – Илин

За другарството – Илин

Четирите завети на свети Наум

Благослови ги моите непријатели, Господи (Молитви крај езерото)

За помислите – старец Пајсиј

Писмо до едно девојче – старица Гаврилија

Преобразување во светост

Етимологија и примена на поимот „поп“

Какви прелести демнат при неправилно молење?

Потрага по златниот век

Исповед на еден лош свештеник

Зошто изгоруваат свештениците – о. Гавриил Бунге

Трудот за духовна цел се исплаќа

Ѓаволот се плаши од молитва и бројаница

Гревот и враќањето при Бога (од брошурата за исповедта)

Што и како да исповедаме?(од брошурата)

За Акатистот (синаксар)

Против карневалите на прочка

Како да постиме? – архим. Симеон Куцас

За љубовта – преп. Ефрем

Против баењето и гатањето – 1 дел, ѓакон Јани Мулев

Скапоцениот Гостин – ѓакон Јани Мулев

Култ кон личноста на духовникот – митр. Антониј Блум

Христијанството ја изгубило радоста – прот. Александар Шмеман

Суетност при погребите – св. Јован Златоуст

Исусовата молитва е за сите – свети Симеон Солунски

Писмо по повод смртта на детето – свети Игнатиј Брјанчанинов

Проштално писмо на старец Порфириј

Целивање на свештеничка рака –  св. Николај Охридски

Зошто христијаните ја губат љубовта?

Наклеветен светител – преп. Ефрем Сириски

Против баењето – Златоуст

Зошто секој православен христијанин треба да ја знае својата вера – ѓакон Јани

Лепче и винце? – ѓакон Јани Мулев

Може ли да се спасиме само со добри дела?

Себеизобличување и исповед – преп. Ефрем Сириски

Не плачи чедо мое – св Николај

Без љубов – Илин

Зрела личност – Јеротиќ

Во Господ верувам, во попови не!

За верата – митр. Антониј Блум

Како да се избавиме од човекоугодието?

Православието ја поседува вистината – митр. Филарет Њурошки

Нема жива парохија без мисија

Мир без вистина – Каломирос

Што е тоа православие?

Поради што не одам во црква?

За раководството (и расудувањето) во духовниот живот – свети Јован Касијан Римски

 

 

Напишете коментар