Евангелие за лошите лозари

Во евангелското четиво за лошите лозари слушнавме за односот на Бог кон од него создадениот свет, но и за односот на разумните созданија кон нивниот Создател. Слушнавме како домаќинот (Бог) насадил лозје (овој свет), и им го предал на лозарите. Кога испратил слуги за да ги приберат плодовите, лошите лозари ги претепаа слугите, а некои…

Јеромонах Арсениј Бока – светител од Трансилванија

Монах Филарет Јеромонах Арсениј (Бока) е роден на 29 септември 1910г. во селото Ваца де Сус, округ Хунедуара во централниот дел на Романија – Трансилванските планини, во семејство на обични селани, Јосиф и Кристина. На крштевањето го добива името Зиан. Во 1929 г. завршува како првенец на гимназијата „Аврам Јанку“ во градот Брад. Уште оттогаш…

Патував во Ерусалим и таму сретнав старец

Архимандрит Андреј Конанос   Еден од показателите за духовен развој е откажувањето од потрагата по духовни натприродни доживувања. „Леле, отец, онаа икона се помести! А оваа почна да мироточи!“ Ги прашувам: „Добро и што со тоа? Што се случи со тебе потоа? Или сето се сведе на твоето „ах“ и „леле“?“ „Отец, ќе Ви раскажам…

Поклоничко патување во православна Грција

Поклоничките патувања не се некоја новост во православниот свет, со векови претходно и во потешки услови, се организирале и на големи растојанија. Но, тие се само дел, или додаток во духовниот живот, а не негова замена. Еден вид на силни лекови, или витаминска доза за нас, кога сме ослабени, со опаднат духовен имунитет, кога сме…

За старец Емилијан Симонопетрит

Игумен Симонопетритски Јелисеј Старец Јелисеј… Многу е важно сѐ да почнува едноставно, без гужва, без врева, без пофалби на сопствените дела. Ние монасите не треба да се пропагираме самите себе. Бог е Oној Kој низ самите наши молитви ни дава сѐ што ни е потребно. Важно е секој од нас, кој има некоја служба во…

Недела на раслабениот, IV недела по Пасха

Евангелие според Јован 5,1-15 Потоа беше празник јудејски, и се искачи Исус во Ерусалим. 2. А во Ерусалим, при Овчата порта, има бања, по еврејски наречена Витезда, со пет тремови. 3. Во нив лежеа мнозина болни, слепи, хроми, суви, кои очекуваа да се раздвижи водата, 4. зашто одвреме навреме во бањата слегуваше ангел Господов и…

Разлика помеѓу суштината и енергијата Божја

Митрополит Гортински г. Јеремија Православната догматика говорејќи за Бога прави разлика помеѓу Суштината и Енергијата во Бога. Овој догмат е многу сериозен и во ова повторно се разликуваме од папистите, кои не ја прават оваа разлика во Бога. Тие Го прифаќаат Бога само како Суштина. Но Суштината Божја е несфатлива и невидлива. Тогаш, како Христос…

За духовниот живот

Интервју со архимандритот Елисеј, игумен на светогорскиот манастир Симонопетра – Старче, вие веќе повеќе години сте духовен раководител на манастирот Симонопетра, ве молиме да ни раскажете за вашето искуство како духовник. Што му е потребно на човекот за да има напредок во духовниот живот? – Се разбира, во духовниот живот нема еден и единствен рецепт.…

„Чистотата“ на Црквата

Постојат одредени религии во наше време, кои тврдат дека ја содржат „Чистата црква Божја“ и дека оваа нивна „чистота“ е доволен доказ на вистинитоста на нивната вера. Нашата намера е да ја покажеме во продолжение погрешноста на ова тврдење – како што беше пропагирано од лица кои никогаш не го разбрале значењето на христијанското Евангелие.…

Пред да станеш светител…

Архимандрит Андреј Конанос   Кажи му едно топло „добро утро“ на соседот. Научи да пиеш кафе со твојот човек. Смеј се со соседот. Погледни ја новата топка на твоето дете. Кажи ѝ една пофалба на твојата ќеркичка која се вратила од училиште. Бакни ја твојата жена за мусаката и пилафот. Шегувај се со мажот ти…