Category: Теологија

Мислам, барам, чекам – игуманија Ефимија

Човекот додека живее, тој мисли. Имаме лоши и добри мисли и се бориме против таканаречените помисли. Се учиме да ги разликуваме и лошите да ги отфрламе. И така себеси да се менуваме. Таа борба...

Света Троица

Отец Антониј Алевизопулос, д-р на Теологија и Философија Веруваме во еден Бог, Кој е совршен, а не несовршен. Едната божествена суштина е проста, а не сложена. Затоа кога велиме дека веруваме во Отецот, Синот...

Молитва кон Божјата Мајка

Епископ Иларион Алфеев (митрополит Волоколамски)   Православните христијани се молат не само на Бога, туку и на Божјата Мајка и на светиите. Со ова, практикувањето на молитвата во Православната Црква се разликува, на пример,...

0

Што е тоа спасение?

Мнозина таканаречени Православни се задоволуваат од тоа што земаат учество во дискусиите помеѓу Римокатолиците и Протестантите. И слепиот ќе води слепци. На пример, да го разгледаме прашањето за оправдувањето: а тоа е, дали верата...

0

Заедница од личности

Д-р Александар Каломирос Црквата е Царството Божјо, кое дојде во сила на гората Тавор, при преображението Христово. Царството Божјо е заедница на личности. Учество на личносните созданија во животот на Лицата на Света Троица....