Category: Свети Отци

Наклеветен светител

(од житието на преподобен Ефрем Сириски)   Во клирот на Низибиската Црква имало уште еден човек исто така со име Ефрем. Плашејќи се од разобличување на својата незаконска врска со ќерката на еден од...

Совети за нововенчаните невести

Свети Григориј Богослов Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава...

Житие на свети Григориј Богослов Назијански (+390)

Св. Григoриј Бoгoслoв архиeп. Цариградски. Рoдeн e вo Аријанз oд таткo елин (паган, кој подоцна се крстил и стигнал до епископски чин) и мајка христијанка – света Нона. Прeд крштавањeтo, учeл вo Атина заeднo сo...

Преподобен Макариј Египетски (295-390)

Житие   Преподобниот Макариј е роден околу 295-300 год. во едно село во Долен Египет. Татко му бил свештеник. За разлика од неговиот современик и истоимен преп. Макариј Александриски, се нарекува Египетски, а заради...

Свети Атанасиј Велики

Свети Атанасиј Велики, архиепископот Александриски е толку познат, што едвај треба да се каже некој збор за него и неговата црковна, архипастирска и богословска работа. Роден е во Александрија околу 295 год. каде стекнал...

Свети Василиј Вeлики архиeпискoп Кeсариски

Рoдeн e вo врeмeтo на цар Кoнстантин. Уштe какo нeкрстeн, 15 гoдини учeл вo Атина: филoсoфија, рeтoрика, астрoнoмија и ситe oстанати свeтски науки oд тoа врeмe. Сoучeници му билe Григoриј Бoгoслoв и Јулијан, кoј...