Category: Проповеди

Допир до Христос

Недела по Богојавление Целото Евангелие или Добра вест се однесува на воплотувањето на Христос, Синот Божји и во него читаме за Раѓањето од Пресвета Богородица во Витлеем, за Обрезанието, за Неговата проповед во храмот...

Од Калкута до „преку улица“

Пред неколку години во мојот скит престојуваше еден човек, кој живеел спроти Православниот манастир, надвор од Лондон, познат по неговиот основач, Манастирот на Свети Јован Крстител во Есекс. Англичанецот живеел преку улица од манастирот....

Исцеление на згрбавената жена

(Лука 13, 10-17 или 10 недела на Лука) Недела 27 по Педесетница Во една од синагогите поучуваше Он во сабота. 11. И ете, дојде една жена која беше опседната од дух на немоќта осумнаесет...