Category: Рождество Христово

Зошто го празнуваме Соборот на Пресвета Богородица?

Според преданието на Црквата, по секој значаен настан кој се поврзува со доаѓањето на Синот Божји во светот за негово спасение, се празнува соборот во чест на личноста која има првенствена улога во тој...

Божиќно писмо

Иван Александрович Илин …Ова беше пред неколку години. Сите се подготвуваа да го празнуваат Рождеството Христово, ја китеа елката, ги подготвуваа подароците. А јас бев осамен во туѓа земја, ни семејство, ни пријател; и...

Рождество без Христос

Митрополит Гортиниски г. Јеремија Голем празник е Рождеството Христово, браќа христијани, голем празник е. Со овој празник се уверуваме дека може да стане реалност целта поради која сме создадени. А целта поради која дојдовме...

Слово за Рождество Христово – свети Василиј Велики

Великиот Василиј, восхитувајќи се од Рождеството Христово, ги става во устата на Богородица следниве зборови: „Како да те наречам, чудесно мое бебе? Какво смртно име да му дадам да плодот на Светиот Дух? Да...

Мудреците и даровите

Поклонението на мудреците, мудрите мажи кои не припаѓаа на опкружувањето на Исуса, ја покажува божественоста и неговата посебност: мудреците беа први претставници на јазичниците кои Му се поклонија на Исуса. Во Средниот век овие...