Category: Нови подвижници и духовници

Житие на светиот Никола Планас, свештеник Атински

Светиот Никола Планас роден е на островот Наксос, од богати родители, кои на својот имот имале и своја црквичка посветена на свети Никола. Уште како дете тој влегувал во црквата, се завиткувал со чаршав...

Старец Ефрем Катунакиски

Старец Ефрем Катунакиски е роден во 1912 година во Амбелохори во Тива, од татко Јоанис Папаникитас и мајка Викторија. Старецот беше крстен со името Евангелос. Заврши Гимназија, но благодатта Божја ги затвори во Евангелос...

Пет нешта барам од сите

Старец Теофил Парајан, слеп но просветлен На младите, особено на интелектуалците, им предлагам постојано, на исповедта, една работа која опфаќа пет точки: 1) одење на богослужби (утрена, вечерна, Литургија, акатисти); 2) домашна молитва наутро...

Водосвет во јавна куќа

Свети Порфириј Капсокаливит Порано имавме обичај, на празникот Богојавление, да ги осветуваме домовите. Еднаш и јас отидов да правам водосвет. Тропав на вратите од куќите, ми отвораа и влегував внатре пеејќи „Во Јордање крештајуштусја...

Житие и чудеса на светиот еп. Гаврил Велички – Светогорец

Епископот Велички Гаврил (Мијалче Парнаџиев) е роден на 10 март 1926 година во Штип, од татко Методиј (подоцна со монашко име Кирил) и мајка Гора Парнаџиеви. Потекнува од благочестиво патријахално занаетчиско семејство. Основно образование,...

Свети Никифор Лепрозниот

Пред неколку години (2012 год.), од страна на Цариградската патријаршија, преподобниот Никифор беше впишан во диптихот на светители на Светата православна црква. Токму 4/17 јануари е одреден за ден, во кој ќе се слави...