Category: Изданија

Преведени книги и авторски брошури

Старец Јероним Егински

„Угледајте се на мене, како што и јас на Христа!“ (1.Кор. 11,1), вели светиот апостол Павле, и ни остава аманет на сите идни поколенија, да земаат пример од своите духовни водачи, кои и самите се...

Со пост и молитва

Не постои строго определен концепт за христијанскиот духовен живот, но постојат некои главни карактеристики без кои не се може. Духовниот живот на христијаните е многу богат и длабок, и не може со зборови сиот...

Аномалии на родителската љубов

Авторот на оваа книга, игуменот Евмениј, веќе им е познат на нашите читатели преку книгата „Пастирска помош на душевно болни“, така што ова е веќе негово второ дело преведено на македонски јазик. Оваа книга...

Свештени канони на Светата православна црква

По објавувањето на Светото Писмо и на Добротољубието на македонски јазик, една од најзначајните книги за правилно устројство на нашата Света Македонска Православна Црква, која уште одамна требаше да биде објавена е токму оваа...

Молитви крај езерото

Молитвена поезија од српскиот Златоуст, светиот Николај епископ Охридски и Жички. Превод од српски: Ѓакон Јани Мулев.

Срцето што пее

Книга на рускиот религиозен философ Иван Александрович Илин. Преводот од руски јазик го изврши ѓакон Јани Мулев.