Category: Духовен живот

Да го читаме Акатистот на Пресвета Богородица!

Архимандрит Андреј Конанос Веќе реков: Секој ден да го читаме Акатистот! Секој ден да ѝ велиме на Богородица: Радувај се! Радувај се! Радувај се! Моја Богородице, да имаш радост. Те поздравуваме. Не сме неблагодарни....

Колку и како треба да постиме пред Божествената Причест

Митрополит Симеон Куцас Ние го оставивме на крај таинството на Божествената Евхаристија и ќе зборуваме за неа одделно, не само зашто таа е највеличествена од сите црковни тајни, туку и заради нејзината врска со...

Пет нешта барам од сите

Старец Теофил Парајан, слеп но просветлен На младите, особено на интелектуалците, им предлагам постојано, на исповедта, една работа која опфаќа пет точки: 1) одење на богослужби (утрена, вечерна, Литургија, акатисти); 2) домашна молитва наутро...

Не јадеш месо, а?

Блажениот Николај Псковски и царот Иван Грозни Јуродивите (лудите) заради Христос се одликувале со ретка бестрашност. Блажениот Николај трчал низ улиците на Псков, правејќи се безумен, изобличувајќи ги кај луѓето нивните тајни гревови и...

Спростување, рачение, пост

Кога бевме деца користевме еден термин, „се спростува“, „се спростивме“, а со текот на годините префиксот „с“ отпадна па остана поимот „простува“. Поимот „спростува“ е буквален превод на грчкиот „син (с) + хоро (простор)“,...

Постот во Великата Четириесетница

Митрополит Симеон Куцас Помеѓу повеќедневните годишни пости, Велигденскиот пост е најстар и најстрог. заедно со постот во среда и петок кој потекнува уште од апостолско време, како што можеме да заклучиме од историските сведоштва...