Category: Православна психологија

Психолошките проблеми како пречки во духовниот живот

Дмитриј Семеник Страста на осудување, непријателство, фанатизам и неподносливост Страста на осудување често ја забележуваме кај другите црковни луѓе. Тоа се прочуените бабички, кои им ш`шкаат на оние кои не се однесуваат „по правилата“,...

За завидливоста

Помали и поголеми често пати го чувствуваме боцкањето на зависта во нашиот ум и нашето срце. Иако е јасна заповедта од Стариот Завет да не го посакуваме она што му припаѓа на нашиот ближен,...

Свештеникот цинично се шегува, се разболел или пие. Што се случува со него?

„Денеска свештеникот е и шнајдер, жетвар, благајник и сметководител, а не само молитвеник“. Имено затоа денес свештеникот „изгорува“ (појава на психичка измореност од работа која резултира со незаинтересираност и суров однос). Емоционално изгорување кај...