Category: Поуки

Спростување, рачение, пост

Кога бевме деца користевме еден термин, „се спростува“, „се спростивме“, а со текот на годините префиксот „с“ отпадна па остана поимот „простува“. Поимот „спростува“ е буквален превод на грчкиот „син (с) + хоро (простор)“,...

Наклеветен светител

(од житието на преподобен Ефрем Сириски)   Во клирот на Низибиската Црква имало уште еден човек исто така со име Ефрем. Плашејќи се од разобличување на својата незаконска врска со ќерката на еден од...