Category: Богојавленија

Допир до Христос

Недела по Богојавление Целото Евангелие или Добра вест се однесува на воплотувањето на Христос, Синот Божји и во него читаме за Раѓањето од Пресвета Богородица во Витлеем, за Обрезанието, за Неговата проповед во храмот...

Голем богојавленски водосвет

Митрополит на Патра г. Никодим Големиот водосвет се извршува секоја година на 5/18 и 6/19 јануари. Многумина прашуваат дали оваа Агијазма (света вода) се пие, се користи за миење, се чува во домовите и...