Author: admin

Младоста и крстот

Крстопоклона недела – Крстот Христов 2018 Великиот пост е составен од два дела, од 40 дена до Лазарева сабота, и поради овој пост е наречен Четириесетница, и останатите денови до Пасха, во чест на...

Житие на светиот Никола Планас, свештеник Атински

Светиот Никола Планас роден е на островот Наксос, од богати родители, кои на својот имот имале и своја црквичка посветена на свети Никола. Уште како дете тој влегувал во црквата, се завиткувал со чаршав...

Старец Ефрем Катунакиски

Старец Ефрем Катунакиски е роден во 1912 година во Амбелохори во Тива, од татко Јоанис Папаникитас и мајка Викторија. Старецот беше крстен со името Евангелос. Заврши Гимназија, но благодатта Божја ги затвори во Евангелос...

Од житието на старец Ефрем Катунакиски

Младиот судија и молитвата Нешто пред 1980 година, Старецот го посети еден млад судија од првостепениот суд. Го затекна во кујната како се занимава со ракоделие. Ги вадеше печатите од врелата вода во тенџере...

Кој е православен христијанин?

Православен христијанин е оној кој го исповеда Бог Отецот, Бог Синот и Бог Светиот Дух, и верува во воплотувањето и Воскресението на нашиот Господ Исус Христос. Православен христијанин е оној кој го прима словото...

Да го читаме Акатистот на Пресвета Богородица!

Архимандрит Андреј Конанос Веќе реков: Секој ден да го читаме Акатистот! Секој ден да ѝ велиме на Богородица: Радувај се! Радувај се! Радувај се! Моја Богородице, да имаш радост. Те поздравуваме. Не сме неблагодарни....