Author: admin

Духовникот е…

Митрополит Николај на Месогеа и Лавреотики Се разбира, духовникот треба навистина да е „духовник“, да биде татко, да биде свештеник, да може да богослужи, да се моли, да знае да Го допре Бога, а...

Слава Ти, Боже

Старец Никон, од Неа Скити Извадок од „Беседата кон младите“ одржана на 15 февруари 2006 година Видов едно филмско остварување, ми се допадна, не го гледав во кино, не затоа што ќе видев нешто...

Исусовата молитва е за сите

Митрополит Калистос Вер Всушност, ние, клириците, а особено монасите, кои немаме потреба да се грижиме за семејство и деца, ги разбираме тие услови, во кои живеат брачните христијани. Луѓето се принудени многу да работат,...

За злопамтењето

(Слово деветто) Свети Јован Лествичник Оној кој го смирил гневот, тој го убил злопамтењето, бидејќи за да се раѓаат деца, треба да е жив таткото. Оној кој стекнал љубов, станува туѓ на гневот. Но,...

Преподобен Јаков Посник

Светиот Јаков е роден во VI век, и откако бил привлечен кон монашки живот, го напуштил светот и она што му припаѓа на светот и заминал во манастир, во близина на селото Порфириони. Тoлку...

Што ќе правиш со нив, Господи?

Оние, кои го водат народот, не го водат, туку го заведуваат, – што ќе правиш со нив, Господи мој? Го раскаруваат народот заради своја полза, и кога народот ќе се збуни и побуни, тие...