Monthly Archive: јануари 2018

Света маченичка Татјана Римска

Светата маченичка Татјана е родена во Рим, oд мнoгу пoзнати рoдитeли. Под влијание на нејзиниот побожен татко станала христијанка, а потоа и ѓакoниса при црквата. Пo смртта на царoт Хeлиoгабал, вo Рим царувал шеснаесетгодишниот...

Свештеникот цинично се шегува, се разболел или пие. Што се случува со него?

„Денеска свештеникот е и шнајдер, жетвар, благајник и сметководител, а не само молитвеник“. Имено затоа денес свештеникот „изгорува“ (појава на психичка измореност од работа која резултира со незаинтересираност и суров однос). Емоционално изгорување кај...

Допир до Христос

Недела по Богојавление Целото Евангелие или Добра вест се однесува на воплотувањето на Христос, Синот Божји и во него читаме за Раѓањето од Пресвета Богородица во Витлеем, за Обрезанието, за Неговата проповед во храмот...

Водосвет во јавна куќа

Свети Порфириј Капсокаливит Порано имавме обичај, на празникот Богојавление, да ги осветуваме домовите. Еднаш и јас отидов да правам водосвет. Тропав на вратите од куќите, ми отвораа и влегував внатре пеејќи „Во Јордање крештајуштусја...

Голем богојавленски водосвет

Митрополит на Патра г. Никодим Големиот водосвет се извршува секоја година на 5/18 и 6/19 јануари. Многумина прашуваат дали оваа Агијазма (света вода) се пие, се користи за миење, се чува во домовите и...

Во рајот не се оди со вратоврска

Во рајот нема да одиме со вратоврска. Ги гледате светителите? Кој отиде со неговата човечка мудрост во рајот? Еден без глава, друг без раце, трет без нозе, сиромашни, наклеветени, болни… Тесен е патот кој...