Monthly Archive: јануари 2018

Свети Атанасиј Велики

Свети Атанасиј Велики, архиепископот Александриски е толку познат, што едвај треба да се каже некој збор за него и неговата црковна, архипастирска и богословска работа. Роден е во Александрија околу 295 год. каде стекнал...

Свети Антониј Велики

Свети Антониј Велики се родил во Египет околу 254 година од благородни и богати родители, кои го воспитале во христијанската вера. На осумнаесет години тој останал без своите родители, сам со својата сестра, за...

За завидливоста

Помали и поголеми често пати го чувствуваме боцкањето на зависта во нашиот ум и нашето срце. Иако е јасна заповедта од Стариот Завет да не го посакуваме она што му припаѓа на нашиот ближен,...

Подготвителни седмици и недели

Пред почетокот на Великиот пост, Црквата одредила постепено воведување во постот преку трите подготвителни седмици. Започнува со неделата на Митникот и Фарисејот, во која се чита евангелската парабола, и во таа седмица не се...

Света Нина Грузиска

Света Нина била роднина на ерусалимскиот патријарх Јувеналиј. Уште од младоста го засакала Бога со сето срце и длабоко ги жалела луѓето кои не веруваат во Него. Откако нејзиниот татко Завулон отишол во пустината,...

Свети Максим Капсокаливит

Свети Максим е роден во Лампсака, од побожни родители во 1280 година. Неговите родители го пораснаа со побожност давајќи му ги сите духовни оружја кои му се потребни на еден добродетелен христијанин. На 15-годишна...