Monthly Archive: декември 2017

Света Троица

Отец Антониј Алевизопулос, д-р на Теологија и Философија Веруваме во еден Бог, Кој е совршен, а не несовршен. Едната божествена суштина е проста, а не сложена. Затоа кога велиме дека веруваме во Отецот, Синот...

Јас сум тука за тебе

„Јас сум тука за тебе“. Да се трудиш ова да го велиш. И да го мислиш… Не постои поубаво чувство од тоа, да знаеш дека постои еден човек за тебе, дека некој те мисли,...

Светата Филотеја, дете-маченик од Романија

Светата Маченичка Филотеја потекнува од Бугарија. Родена е во Трново од прости и неписмени родители. Уште во раното детство остана без својата благочестива мајка, којашто ја имаше научено на љубов кон Бога и кон...

„ТЕБЕ, БОЖЕ, ТЕ ФАЛИМЕ“

Тебе, Боже, Те фалиме, Тебе, Господи, Те исповедаме, Тебе Предвечниот Отец сета земја Те велича; Тебе (те фалат) сите ангели, Тебе – небесата и сите сили, Тебе – херувимите и серафимите Непрестајно Ти извикуваат:...

Свети Амвросиј, епископ Медиолански (Милански)

Овој голем Свет отец на православната Црква од Запад беше од прочуен род; татко му беше царски намесник на Галија и Шпанија, но по вера незнабожец, а мајка му христијанка. Додека беше уште во...

Свети Николај Мирликијски Чудотворец

Светителот Христов Николај, големиот Чудотворец, го одгледа земјата Ликиска. Роден е во градот Патара. Неговите родители, Теофан и Нона, беа луѓе познати, од висок род, православни и богати. Кога се роди ова благословено дете,...