Monthly Archive: декември 2017

Благодарствен акатист – Слава на Бога за сѐ

Кондак 1 Цару на вековите, Кој во Својата десница ги држиш сите патишта на човечкиот живот со силата на Својата спасоносна Промисла; Ти благодарам за сите видливи и сокриени Твои добрини: за земскиот живот...

За ангелите и за човекот без нозе

Петр Мамонов Секој човек кој го сретнуваме по патот е ангел. Тој ти е помошник и си го сретнал не попусто. Или те испитува, или те љуби. Друго нема. Имав еден случај од младоста....

Бараме нешто од Христос или Го бараме Самиот Христос?

Митрополит Антониј Сурошки Бог е подготвен да остане потполно надвор од нашиот живот, подготвен е да крене тоа како еден крст, но воопшто не еподготвен да стане едноставно еден дел од нашиот живот. Така,...

Свети Спиридон Чудотворец еп. Тримунтски

(25 декември) Oвој голем Божји човек бил еден од големите светители во IV век. Роден е во источниот дел на Средоземното море, на југот од Мала Азија, на островот Кипар. Потекнувал од многу сиромашно...

Дојди во Црква и веќе нема да имаш проблеми

Архимандрит Павлос Пападопулос „Дојди во Црква и веќе нема да имаш проблеми“, е една од најголемите себеизмами. Животот на светителите ни вели: „Дојди во Црква и ќе имаш поголеми проблеми“. Не е работата во...