Monthly Archive: ноември 2017

Православниот христијански брак

Зборник од текстови од повеќе автори, кои говорат за бракот и брачниот живот од православен аспект, опфатени се и темите како развод, абортус, и на крајот има краток семеен молитвеник. Преводот од руски и...

Најдобриот воспитувач

Еден вид на катехизис, во кој преку многу примери од житијата на светиите, од делата на Светите отци, преку примери од секојдневниот живот, ни се образложени основните вистини на нашата православна вера и православно...

„Огнената река“, Александар Каломирос

(2007) Со благослов на Митрополиот Европски г. Пимен, во изданние на Европската епархија на Македонската Православна Црква излезе од печат книгата „Огнената река“ на авторот Александар Каломирос. Книгата е издадена по повод 40-годишнината од...

Молитва кон Божјата Мајка

Епископ Иларион Алфеев (митрополит Волоколамски)   Православните христијани се молат не само на Бога, туку и на Божјата Мајка и на светиите. Со ова, практикувањето на молитвата во Православната Црква се разликува, на пример,...

За исповедта и духовното раководење

Свети Симеон Нов Богослов Духовниот отец – вистински лекар За исповед побарајте некој којшто е застапник, лекар и добар советник. Добар советник – за да ви ги покаже патиштата на покајанието, да ве поткрепи...

Зошто и како треба да се чита Светото Писмо

Архимандрит проф. др. Јустин Поповиќ   Светото Писмо е донекаде биографија на Бога во овој свет. Во него Неописливиот се опишал Себеси. Светото Писмо на Новиот Завет е биографија на воплотениот Бог во овој...