Невротичен стремеж кон власт

(Поглавје, кое не влегло во основниот текст на книгата „Пастирска помош на душевно болните“) Игумен Евмениј (Перистиј) Невротичниот стремеж кон власт има скриен и нескриен карактер. Таквиот стремеж носи во себе деструктивни тенденции, што јасно се пројавува на внатрешната црковна организација. Хиерархиската поставеност на црковната организација и нејзините установи може да се покаже како погодна…

Да го читаме Акатистот на Пресвета Богородица

Архимандрит Андреј Конанос Веќе реков: Секој ден да го читаме Акатистот! Секој ден да ѝ велиме на Богородица: Радувај се! Радувај се! Радувај се! Моја Богородице, да имаш радост. Те поздравуваме. Не сме неблагодарни. Си ни направила толку добрини. Ни го донесе Бога во светот! Зарем нема да ти кажеме едно „благодарам“? Едно „радувај се“,…

Разговор со отец Георгиј Калчу

…Сакам да ви кажам неколку зборови за благоговејната молитва. Не ги сакам дефинициите, бидејќи несомнено молитвата е Божјо дело, кое се враќа кај Бог. Молитвата е дар од Светиот Дух, кој го добиваме во зависност од духовниот подвиг во кој се ставаме за да ја надминеме бариерата меѓу нас и Бог. Молитвата претставува општо дејствие…

Лекција за борба со осудувањето

Протоереј Андреј Лоргус Протоерејот Андреј Лоргус ни објаснува како ние се здобиваме со навика за осудување. Тој како психолог ја проследува еволуцијата на детското споредување на себеси со соучениците кое потоа прераснува во потполно отуѓување од луѓето, кои се наоѓаат околу нас. Господ ни говори: „Не судете за да не бидете судени!“. Се разбира дека…

Кое е главното дело на свештениците во Црквата

Старец Нектариј Мулациотис, протосингел на митрополијата во Фокида Црквата е место за преобразување на човекот. Од гавран во бел гулаб, од волк во овца, од грешник, злочестив и еретик, во светител, од темнина го преобразува во светлина. Тоа е мисијата и нејзината цел. Црквата е во суштина еден простор и место на преобразување на животот,…

Распространети грешки на православните

Андреј Музолф, професор во Киевската Духовна Академија   – Една од грешките кои најчесто се сретнуваат во црковната средина е тоа што религиозното поклонување преминува од Бога на свештеникот, монахот, т.е. верникот потполно се потчинува на волјата на свештеникот или монахот. Зошто е опасно ова? – Култот на личноста е изгледа, едно од најопасните и…

Сомнителната „позитивна енергија“

Свештеник Темистоклис Мурѕанос Модерно е да се промовира потребата да имаме „позитивна енергија“ во нашиот живот. Се рекламираат производи за конзумирање, окултни групи, но и философии со азиско потекло, преку медитација, со користење на амајлии, разработка на богослужбени методи од Истокот со чие користење ќе добиеме апетит за живот или ќе го отфрлиме дејството на…

Како смирението ги победува злите луѓе?

Еден свештеник, од некој зол човек бил оклеветен пред епископот и без посебно разгледување на неговиот случај, бил ставен во притвор. Пред Велигден, одеднаш кај свештеникот дошол убав младич, и нарекувајќи се себеси пратеник од архиерејот, му заповедал на свештеникот да излезе од ќелијата и да оди да служи. Младичот ги отворил вратите и го…

Молитва на света Ана

Света Ана е надеж на неплодните и на оние кои не можат да родат. И таа заедно со нејзиниот сопруг светиот Јоаким со горешти молитви, солзи, постојани молби го умолија Бога да им даде дете. Конечно, Бог ги слушна нивните моитви и во 69 година од животот се удостои да стане мајка на мајката на…

Во длабоките води

Недела IX по Педесетница (Матеј 14,22-34) Сме виделе како изгледа море, езеро, река. На површината, на брегот, секогаш водата ги исфрла нечистите работи, а ако сакаме чиста вода, тогаш треба да одиме подлабоко и подалеку од брегот. Ако судиме според брегот и површината, тогаш ниту една вода нема да ни биде чиста. И во Црквата…